AZORSKÉ VÍNO

Vinařství a vinohradnictví Azorských ostrovů má dlouhou tradici a jejich počátky se datují do doby osídlování v 15. století. Stejně jako vína z Madeiry i vína z Azor podnikala dlouhé mořeplavby a v 18. století se dobře prodávala nejen v severní Americe, na Antilách a v Brazílii, ale dovážela se také do evropských přístavů jako je Hamburg a Petrohrad, v posledně jmenovaném se těšila velké přízni u carského dvora. V druhé polovině 19. století byly azorské vinice zdecimovány révokazem. Stovky rodin se ocitly bez výdělku a byly nuceny emigrovat do USA. Vinohradníci na Azorech zkoušeli štěpovat a vysazovat importované americké odrůdy, ale tím si zanesli další choroby do svých vinohradů, což ještě více zkomplikovalo situaci, zatímco hybridy jako např. Isabella dávaly vína podřadné kvality a aromatu, která si získala přízvisko vinhos de cheiro - vína vysoce aromatická.

Dnes se réva vinná pěstuje na třech Azorských ostrovech
Graciosa, Pico a Terceira

 

Doporučené odrůdy révy vinné jsou Verdelho, Arinto Terrantês, Boal a Fernão Pires a povolené jsou rovněž Malvasia, Sercial, Generosa, Seara Nova, Rio Grande, Galego-Dourado a Bical. Od roku 1995 zde existují tři oblasti nesoucí označení IPR - Indicação de Proveniencia Regulamentada (označení kontrolovaného původu). Jsou to oblasti Biscoitos IPR na ostrově Terceira, Graciosa IPR a Pico IPR (podle nového evropského zákona kolektivní označení IGP Açores, přičemž IGP znamená Indicação Geografica Protegida, česky CHOP neboli chráněné označení původu).


Graciosa v portugalštině znamená půvabná a skutečně tento malý ostrov je možná nejkrásnější z celého souostroví. Vinice se nacházejí v nadmořské výšce 150 m v okolí Santa Cruz a dávají štíhlá bílá vína vhodná k rybám a plodům moře. Adega Cooperativa da Ilha Graciosa dává na trh dobře pitelná vína značky Pedras Brancas, zatímco Raul Machado da Costa má své Terra do Conde.

 

Pico je druhý největší ostrov Azor, avšak ze všech ostrovů nejmladší, nesoucí také název „Černý", podle barvy černé země na čedičovém půdním podloží sopečného původu, která je vidět všude. Ostatně sopečná aktivita je občas zpozorovatelná podle bílého obláčku kouře nad vrcholem dominanty ostrova - sopky Pico, vysoké 2351m, která je také nejvyšší horou Portugalska (poslední erupce byla zaznamenána v roce 1963). Vinice jsou vysazené v nadmořské výšce do 100 m v lokalitách Madalena, São Roque a Lajes. Cooperativa Vitivinícola da Ilha do Pico produkuje fortifikované víno Lajido podobné Madeiře a velice atraktivní bílá vína nesoucí názvy Terras de Lava, Basalto a Frei Gigante, zatímco Manuel N.F. de Faria dává na trh velice zajímavé Curral Atlântis bílé i červené.

 

Terceira je v pořadí třetím ostrovem, který vznikl na území celého souostroví (zhruba před třemi a půl miliony let v době pleistocénu) a je také rozlohou třetí největší (terceira v portugalštině znamená třetí). Nejvyšším bodem je Serra de Santa Barbara (1023 m), odkud je krásný výhled, máte-li štěstí a je-li zrovna pěkné počasí. Počasí se na Azorech totiž může střídat každých 15 minut... Jedete-li z hlavního města ostrova Angra do Heroísmo do vinařské oblasti Biscoitos, která své jméno získala od lávových kamenů podobným sušenkám, jež se zde nacházejí v hojném počtu (biscoito je v portugalštině sušenka), silnice od rybářského přístavu São Mateus začne prudce stoupat a může se stát, že vesnicemi Santa Barbara, Doze Ribeiras a Serreta projedete v husté mlze a mracích, než zase sjedete dolů pod azurové nebe. Vinohradnická oblast Biscoitos se nachází poblíž Praia da Vitória, druhého největšího města ostrova, na jeho severním pobřeží. V obci Biscoitos se nachází muzeum vína, které provozuje snad nejslavnější vinařství celých Azor - Casa Agrícola Brum (poportugalštěné jméno Blum, původem z Flander), které se vyznačuje především výrobou fortifikovaných vín Chico Maria (Chico znamená zkratku jména Francisco v portugalštině, což je křestní jméno zakladatele vinařství), ale také bílých vín z rezistentních odrůd s názvem Da Resistencia. Kromě vinařství Brum působí v oblasti Biscoitos ještě družstvo Adega Cooperativa dos Biscoitos, jejichž bílé víno s názvem Magma je obvykle v místních restauracích Terceiry vyprodáno, a José Manuel Machado de Sousa, jenž dává na trh Pedras do Lobo vyrobené z odrůd Verdelho a Roxo da Terceira, které má nádech po tropickém ovoci se slanou dochutí na závěr.