menu

POTÁPĚNÍ NA AZORÁCH

Vulkanický charakter ostrovů přímo předurčuje potápění kolem ostrovů ke zcela novému zážitku. Množství bizarních lávových útvarů spojených do rozmanitých labyrintů a jeskyněk s přítomností velkých druhů oceánských ryb tvoří úplně jinou podvodní scenerii, než na jakou jste zvyklí z ponorů v klasických korálových vodách. Podobná je snad jen viditelnost, která i zde dosahuje 30 m. V teplé vodě Golfského proudu můžete spatřit i známé druhy korálových živočichů jako "papouščí" rybu, ostnatce, rejnoky, kanice, chobotnice nebo murény.

 

Nejlepším obdobím pro potápění na Azorech je v rozmezí června a října, tedy v době, kdy souostroví navštěvují žraloci velrybí, manta velká, rejnok a další. Navíc v tomto období jsou proudy na otevřeném moři o něco slabší a potapěči jistě ocení i viditelnost až na 60 metrů. Na Azorech se však dá potápět celoročně. Teplota vody neklesá pod 16 ºC.

 

Z oceánských druhů ryb lze běžně spatřit velká hejna několika druhů tuňáků, makrel, ale také kapitální Atlantic Blue Marliny, mečouny, žraloky kladivouny, šedé, mako a dokonce měsíčníky.

 

Azorské ostrovy jsou stálým nebo dočasným domovem 80% druhů kytovců vyskytujících se na zeměkouli. S pravděpodobností hraničící s jistotou se setkáte s vorvani, stálými obyvateli ostrovů, nebo keporkaky či plejtváky. V hojné míře lze spatřit i menší druhy velryb, kulohlavce, plískavice a mnoho dalších. Budete li mít štěstí můžete se setkat i s kosatkami na jejich migrační pouti.

 

Většina ponorů se realizuje z lodi na lokalitách v jižní a jihozápadní části ostrova. Jsou to skalnaté ostrůvky, podvodní skaliska, jeskyně a stěny. K dispozici je také dostatek lokalit "ze břehu", které jsou vhodné zejména pro méně zkušené potápěče. Díky strmě klesajícímu vulkanickému dnu jsou i tyto ponory velmi bohaté na oceánský život. Nejvzdálenější dostupná lokalita je tzv. "Princess Alice". Podmořská hora, vystupující z hloubky několika stovek metrů končí necelých třicet metrů pod hladinou. Je stálým domovem ohromného množství oceánských druhů ryb, mant, příležitostně žraloků a kytovců. Jestli jste dosud považovali metrového tuňáka či barakudu za pěkné kousky, pak, až se kolem sebe rozhlédnete po zanoření na Princess Alice, raději si přidržte regulátor v ústech…